Porcelanske skodelice Porcelanske skodelice €19.00
Komplet za urejanje nohtov Komplet za urejanje nohtov €27.00
Naslovnik Naslovnik €9.40
Sestavljenka Romantična ulica Sestavljenka Romantična ulica €11.50
Sporočilo
  • EU e-Zasebnost Direktiva

    Ta spletna stran uporablja piškotke za upravljanje avtorizacije, navigacijo in druge funkcije. Z uporabo naše spletne strani, se strinjate, da preneste te vrste piškotkov na vašo stran. Zagotavljamo vam, da gre za poštene namene uporabe!

    Poglej dokumente zasebnosti

VOJKO GAŠPERUT - GAŠPER


ZGIBANKA - ZGIBANKA-SOLINE - Vojko Gašperut se je rodil 24. decembra 1949 v vasi Sedlo v Breginjskem kotu, 1960. leta pa se je preselil v Koper. V letu 1967 si je pri skoku v vodo poškodoval hrbtenjačo in postal tetraplegik. Kmalu po težki telesni poškodbi mu je vzklila slikarska žilica, zato se je preizkusil v tej umetnosti. Danes je priznan in uspešen slikar. Med našimi umetniki je najdlje in edini polnopravni član mednarodnega združenja umetnikov invalidov (VDMFK - Vereinigung der Mund und Fussmalenden kunstler), ki svoja dela ustvarjajo z usti ali nogami.

vojko"Krajina in veduta je njegova domena oljnega slikarstva. Svojih značilnih motivov iz kraškega sveta ne podaja zgolj fotografsko, ampak svoje slike tudi študijsko slikarsko nadgrajuje v okvirih realizma, ki mu je osnova trdna in zanesljiva slikarska risba. Velik del slikarskega upodabljanja je povezan z njegovim rodnim Breginjskim kotom, kjer v slikah ohranja delček starožitne, še predpotresne značilne lokalne arhitekture. Gašperut je tudi slikarski kronist v planerskem upodabljanju slovenske Istre, njene izginjajoče podeželske arhitekture in značilnih vedutnih pogledov ter krajinskih motivov. Posebej impresivne in morda slikarsko najzanimivejše ter likovno in barvno najbolj izčiščene so umetnikove upodobitve sečoveljskih in strunjanskih solin v značilnih perspektivičnih upodobitvah," je Gašperjevo delo ocenil likovni kritik Dušan Lipovec.

Umetnostni zgodovinar dr. Cene Avguštin pa dodaja: »Sončna, svetla, odprta in zračna istrska pokrajina je našla v slikarju zvestega in dobrega oblikovalca, ki dobro ume prenašati motivnosti pokrajine na platno. Dobro ve, da so stene starih istrskih hiš, kljub enotnemu kamnitemu gradivu polne barv in senc, da voda v solinah odseva v neštetih odtenkih, da se pokrajina in arhitektura v njej počasi izgubljata v megličastem obrobju. Vse to slikar občuti, gleda, spoznava in prenaša na platno.«

GLAVNE NAGADE IN PRIZNANJA:

Na Ex temporih je prejel 16 nagrad, med drugimi štirikrat na Ex temporu v Piranu. Na izboru za Zlato paleto, ki ga organizira Zveza likovnih društev Slovenije je bil trikrat pohvaljen in dobil dva certifikata kakovosti za risbo. l993 je dobil priznanje Občine Koper in plaketo za ohranjanje kulturne dediščine.
Vojko Gašperut je leta 1987 postal štipendist in leta 2004 polnopravni član Mednarodnega združenja VDMFK.

vojko8 vojko12 vojko2 vojko16 Voko-Gasperutsoline1

unsu, vdmfk, Zveza paraplegikov Slovenije, slikarstvo, slikanje, z usti, divača, stojan zafred, slikar, umetnik, voščilnice, koledarji, beležke, darilni papir, založba, UNSU, darilne, kartice, namizni prti, ženske, torbice, slikanice, knjige, naslovniki, darilni papir, pisemski papir, kuhinjski kompleti, slikarji, z ustmi, z nogami, umetnost, Porcelan, skodelice, namizne kartice, svileni šal, sestavljanke, sestavljanka, denarnica, ženska, reprodukcije, reprodukcija, obesek za ključe, žepni koledar

Pomembno obvestilo

Z nakupom naših izdelkov pripomorete k temu, da se slikarji, ki slikamo z usti ali nogami, sami preživljamo. Vsi imamo svoje poslanstvo in vsak ga hoče do konca izpolniti, zato hočemo tudi mi živeli od našega dela. To predstavlja za nas samostojnost, spodbudo in obvezo, da vztrajamo na začrtani poti.

Prisotnost na strani

Prisotni 4 gostov .

Anketa kupcev

Kateri artikli vas najbolj zanimajo?

Naključni izdelki


Naslovnik Naslovnik €9.40

Porcelanske skodelice Porcelanske skodelice €19.00

Komplet za urejanje nohtov Komplet za urejanje nohtov €27.00