Komplet za urejanje nohtov Komplet za urejanje nohtov €27.00
Porcelanske skodelice Porcelanske skodelice €19.00
Sestavljenka Romantična ulica Sestavljenka Romantična ulica €11.50
Naslovnik Naslovnik €9.40
Sporočilo
  • EU e-Zasebnost Direktiva

    Ta spletna stran uporablja piškotke za upravljanje avtorizacije, navigacijo in druge funkcije. Z uporabo naše spletne strani, se strinjate, da preneste te vrste piškotkov na vašo stran. Zagotavljamo vam, da gre za poštene namene uporabe!

    Poglej dokumente zasebnosti

BENJAMIN ŽNIDARŠIČ

ŽIVLJENJE SESTAVLJAJO TUDI PADCI - o ustvarjalnem delu vsestranskega umetnika.

SPLETNA STRAN - ZGIBANKA -

Benjamin Žnidaršič se je rodil 21. junija 1959 v vasi Podcerkev v Loški dolini. Njegova razgibana ustvarjalna pot obsega mnoga področja izražanja, gotovo pa sta mu v zadnjih letih najbližje umetniške muze pesništva, pisateljevanja in slikarstva. Prisoten in dejaven je tudi kot pobudnik in organizator različnih projektov, od likovnih razstav do številnih kulturnih in humanitarnih prireditev, ki potekajo tudi onkraj meja. In tako je kulturna dejavnost pri Zvezi paraplegikov pod njegovim vodstvom postala izredno razvejana.
beno_b
Benjamin Žnidaršič se je, poleg literarnega dela, v zadnjih letih povsem predal slikanju in v neverjetno kratkem času osvojil znanje in dosegel velik napredek. Marsikdo bo presenečen nad avtorjevo izjemno nadarjenostjo in prizadevnostjo, ki je, tako rekoč, kar čez noč, obrodila pravo galerijo stoterih upodobitev. Pozornost bo gotovo pritegnila tudi likovna izoblikovanost in prepričljiva, dovolj visoka raven, za katero mnogi, gotovo bolj šolani ljubitelji, prehodijo mnogo daljšo ustvarjalno pot, preden jo uspejo doseči.
S svojimi deli je domačo in širšo kulturno javnost nemalo presenetil, saj nam bodo o značaju in uspešnosti njegovega slikanja največ povedala dela sama. Prepričala nas bodo, da se slikanja ni lotil samo z velikim navdušenjem in zagnanostjo, temveč tudi s pravim, likovno podkrepljenim pristopom. V zadnjem obdobju so bila njegova dela (nastala so v različnih tehnikah), pohvaljena in bila že nekajkrat izbrana med najboljšimi na različnih natečajih (Zlata paleta 2007, Extempore 2007). Na številnih skupinskih in samostojnih razstavah je bil vselej deležen naklonjenosti. Nemalo pa je tudi tistih slik, ki so že pred leti romale v svet pod okriljem Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami; Benjamin je namreč tudi štipendist tega združenja.
beno14 beno7 beno8 beno_c beno15

Avtorjevi likovni začetki so obsegali predvsem usmerjenost v klasične tematike kot so krajina, tihožitje in človeška figura, pretežno v oljni tehniki. Narava in z njo lepota slovenske pokrajine mu je že davno prirasla k srcu. Vsem krajem, kjer je nekoč živel, je kot lep spomin namenil marsikatero delo. Kaj kmalu pa ga je začelo zanimati tudi bolj ekspresivno in abstraktno slikanje.
Žnidaršičevo pripoved je, gotovo kot prvo, pomenljivo zaznamovalo slikovito notranjsko okolje, z razgibano pokrajino ter bogato naravno in kulturno dediščino. Rodna Loška dolina, na katero je navezan na prav poseben način, odzvanja v akvarelih in na platnih kot odslikava preteklosti in sedanjosti. V številnih oljih se je predano poglobil v kompozicijo, v resničnost krajinskega izreza, v osamljene znane in manj znane kotičke, v nadrobnosti, v svetlobo in senco. Na Notranjskem pa s čopičem ni odkrival le domačih vasic, temveč tudi čar presihajočega Cerkniškega jezera, kjer je že kot otrok spoznaval tisočere skrivnosti. Jezero in njegovo okolico zdaj kot slikar odkriva z drugačnimi očmi in novimi spoznanji. Prestreže nevihtno nebo nad mirujočo vodno gladino, se zagleda v polja, košenine in značilne ostrnice. Kompozicije krajinskih izrezov in vedut so uravnotežene, skrbno izbrane, nekatere tudi panoramsko zasnovane, vsled dobrega občutka za perspektivo. Z mehkobno umirjeno in bogato tonsko lestvico, s poudarkom na zračnosti in prostornosti, pokrajine živijo v polni plastičnosti. Z neštetimi barvnimi odtenki in prelivanji se predaja lepoti spreminjanja narave in ustvarja neko posebno atmosfero. Te krajinske podobe ne zahtevajo neke idealizacije, prej resničnost, ki je pogosto obarvana z določenim razpoloženjem, vznemirjenostjo in naklonjenostjo. V svojih krajinah je prestregel dragocene trenutke in ujel sekunde svetlobe, ki jih je potem zatopljen slikal ure in dneve. Upodobitve bodo v gledalcu izzvale podoživljanje vtisov in spominov, ki jih je slikar znal zaustaviti v posvečenem trenutku tišine. Čustvenost je prisotna kot poetična nostalgija in kot sproščeno potovanje, usmerjeno v odkrivanje sleherne zanimivosti. Narava mu je bila vselej izziv, ravno zaradi barvnih preobražanj, vremenskih sprememb in svetlobnih učinkov, predvsem v upodobitvah jezera.
Vendar ga je večna želja po pomnjenju bivanja in neminljivosti ustvarjalnega duha samodejno privedla do simbolno poenostavljenih oblik, v nove metafizične prostore in sfero preobrazbe, kjer se vrača v tokove modernega slikarstva. Kot posledica občutij in razmišljanj o lastnih življenjskih preizkušnjah je tako nastopilo obdobje čistega abstraktnega slikanja. Slikarsko površino večinoma izgrajuje z vertikalno in horizontalno položenimi ploskvami in črtami ali bolje rečeno s polji komplementarnih barvnih površin. V zasnovi lahko izhaja iz preprostih, tudi čistih likovnih form, vendar se ta navidezna racionalna ostrina lahko nepričakovano preobrazi v barvni lirizem. Po drugi strani pa mu arhitektonska zasnova predstavlja le impulz za vstop v svoj jaz – v sfero podzavesti, čustev in razuma. Slike nagovarjajo k pogledu skozi okna, k dialogu in vstopu v nepoznane prostore, ki jih moramo šele spoznati.
Na večini platen se konceptu pravokotne ploskovne zasnove pridružujejo črne črte in križišča, ki v slikarjevem sporočilu simbolizirajo minljivost. Kompozicije nastajajo spontano, v harmoničnem in premišljenim polaganju linij in ploskev. Geometrijska abstraktnost, ki naj bi se sicer oddaljevala od čustvenosti, pa ravno v teh delih razkriva nasprotno, saj gre za najgloblja osebna občutja in odnos do sveta. Zato lahko govorimo o izrazni moči zgoščene likovne vsebine, ki jo slikar doživlja kot močan duhovni naboj. Zanima ga pogled na lastno življenje, na misel, rojstvo, upanje, minevanje, vest in ujetost v odvisnosti od drugih. Vendar pa tonska lestvica razkriva, da se v vsem tem poraja tudi nek optimizem, ki potuje od pastelne melanholije proti vse živahnejšem koloritu – rumene, rdeče, tople zelene in modre. Igra različnih ploskev in barvnih kombinacij sočasno ustvarja razgibanost in mirovanje.

beno6 beno_kolesar beno vas beno bale beno deklica

VELIKI USPEHI

- V letu 2005 je dobil Certifikat kakovosti za abstraktno umetnost na izboru za Zlato paleto, ki ga vsako leto pripravlja Zveza likovnih društev Slovenije.

- V letu 2007 je prejel plaketo Občine Postojna za delo na humanitarnem in likovnem področju.

- Na 18. mednarodnem EX TEMPORE v letu 2007, ki ga je pripravil Center za kulturo, šport in prireditve Izola, je s sliko »Oljke,« dobil 5. nagrado ex tempora.

- Na IX. Mednarodnem ex temporu 4. maja 2008 v Coseanu v Italiji je med 120 oddanimi deli umetnikov iz 6 držav dobil priznanje žirije.

- Na X. Mednarodnem ex temporu 3. maja 2009 v Coseanu v Italiji je med 250 slikarji iz 5 držav dobil priznanje žirije v dveh kategorijah. V kategoriji prinešenih in tam narejenih del.


Benjamin Žnidaršič je od leta 2011 polnopravni član mednarodnega združenja (VDMFK) slikarjev, ki slikajo usti ali nogami.
unsu, vdmfk, Zveza paraplegikov Slovenije, slikarstvo, slikanje, z usti, divača, stojan zafred, slikar, umetnik, voščilnice, koledarji, beležke, darilni papir, založba, UNSU, darilne, kartice, namizni prti, ženske, torbice, slikanice, knjige, naslovniki, darilni papir, pisemski papir, kuhinjski kompleti, slikarji, z ustmi, z nogami, umetnost, Porcelan, skodelice, namizne kartice, svileni šal, sestavljanke, sestavljanka, denarnica, ženska, reprodukcije, reprodukcija, obesek za ključe, žepni koledar

Pomembno obvestilo

Z nakupom naših izdelkov pripomorete k temu, da se slikarji, ki slikamo z usti ali nogami, sami preživljamo. Vsi imamo svoje poslanstvo in vsak ga hoče do konca izpolniti, zato hočemo tudi mi živeli od našega dela. To predstavlja za nas samostojnost, spodbudo in obvezo, da vztrajamo na začrtani poti.

Prisotnost na strani

Prisotni 9 gostov .

Anketa kupcev

Kateri artikli vas najbolj zanimajo?

Naključni izdelki


Porcelanske skodelice Porcelanske skodelice €19.00

Komplet za urejanje nohtov Komplet za urejanje nohtov €27.00

Naslovnik Naslovnik €9.40